„Święto Pieczonego Ziemniaka” to impreza z wieloletnią tradycją organizowana w Szkole Filialnej w Jurcu Szlacheckim.
2 października już od rana na placu szkolnym zapłonęło ognisko. Pojawili się pierwsi goście – uczniowie klas III wraz z wychowawczyniami oraz pan Tomasz Chojnowski – dyrektor szkoły, a także pani Katarzyna Dzikowska – dyrektor GOKiS w Stawiskach. To znak, ze czas rozpocząć świętowanie. Wszystkich przyciągnęło ciepło ogniska, które zachęciło do upieczenia kiełbasek. Następnie uczestnicy otrzymali medale, które pomogły dokonać podziału na grupy. Były więc Ziemniaki, Bulwy, Pyry i grupa Gruli. I dopiero zaczęła się zabawa…
Spotkanie obfitowało w liczne zabawy, zagadki i konkursy, w których ziemniak stanowił motyw przewodni. A więc dzieci szukały ziemniaków – cudaków, rozwiązywały krzyżówkę, rzucały ziemniakami do celu, biegały z nimi na łyżce, projektowały ziemniaczane rzeźby. Wiele emocji dostarczyło rapowanie tekstów o szkole. O tytuł Mistrza Obierania zawalczyli rodzice zebranych uczniów, którzy zadbali też o stronę kulinarną. Po doskonałej rywalizacji nadszedł więc czas na degustację smakowitych dań, gdzie królował ziemniak pod różnymi postaciami. Rodzice przygotowali smaczne potrawy z ziemniaków: babkę ziemniaczaną, frytki, pieczone ziemniaki i doskonałą sałatkę ziemniaczaną. Nie obyło się bez pysznych ciast.
Korzystając z pięknej, już jesiennej pogody wszyscy chętnie bawili się na boisku szkolnym, miło spędzając czas. Uczestnicy oraz goście otrzymali pamiątkową statuetkę ziemniaka. Na bramce pojawiła się fotoramka i nieodłączny ziemniak, który zachęcał do wykonania zdjęcia.
Humory dopisywały wszystkim uczestnikom, relaks na świeżym powietrzu był doskonałą odskocznią od szkolnej codzienności. Dzieci miały okazję poznać się lepiej i przekonać, że szkoła to nie tylko nauka, lecz także miejsce wspaniałych imprez, podczas których zdobywamy wyjątkowe, bezcenne doświadczenia. Ten jesienny dzień pachnący pieczonym ziemniakiem, pełen miłych wrażeń i emocji, na pewno wszyscy będą długo pamiętać.
Dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie w przygotowanie i przebieg tej uroczystości.
